Az elemző szemével

Kovács János politológus közéleti blogja

A járvány után nem lehet ott folytatni, ahol abbahagytuk

2020. március 22. 20:24 - Kovács János politikai elemző

Néhány héttel ezelőtt még a török-görög határokon zajló események nyomán újra aktuálissá vált migrációs kérdés, a kormány Nemzeti Konzultációra bocsátott, év eleje óta építgetett témái, az ellenzéken belül a ki- és átlépések, valamint az „egy lista – két lista” dilemma uralták a nyilvános vitákat. Ez a járványhelyzettel megszűnt. A kormány kríziskommunikációs üzemmódban fut (időnként döcög), az ellenzéki szereplők pedig hol visszafogottabban, konstruktívan, hol egymásra licitálva követelnek újabb intézkedéseket, személycserét, stb. Társadalom-lélektani szempontból is érdekes a mostani helyzet, ugyanis a migrációtól való félelmet, a „klímaszorongást”, a szubjektív biztonságérzetet negatív irányban befolyásoló, korábbról ismert (és a jövőben is velünk maradó) jelenségeket átmenetileg „kiütötte” egy erősebb fenyegetés. De mi lesz, ha tartósan velünk marad ez is?

Tovább
Szólj hozzá!

Mi fán terem a jobboldali zöldpolitika?

2020. február 19. 14:21 - Kovács János politikai elemző

Ahogy 2015-2016 a „migráció éve”, úgy 2019 a „klímaváltozás éve” volt az európai politikában. Greta Thunberget „az év emberének” választotta a Time magazin, az EP-választások a zöldpártok előretörését hozták, Németországban a nyári hónapokban a Zöldek beérték a kormányzó CDU-CSU szövetséget országos támogatottságban, Ausztriában az év végére világossá vált, hogy a Zöldek váltják a Szabadságpártot a következő koalíciós kormányban – amit az Európai Néppárt modellértékűnek fogadott el. Néhány kiragadott mozzanat, ami már önmagában jelzésértékű, s akkor még nem is beszéltünk a populáris média témakészletének erőteljes változásáról, az ökológiai témakör felértékelődéséről. Közben már a Fideszt is elérte a változás szele: Orbán Viktor évértékelőjén igyekezett bebizonyítani, hogy kormánya „zöldebb a zöldeknél”. De mi áll e törekvés hátterében, egyáltalán mit kezdhetnek a hagyományos jobboldali pártok a zöld tematikával?

Tovább
Szólj hozzá!

Orbán aranykor helyett baljós árnyakat lát Európa egén

2020. február 18. 21:26 - Kovács János politikai elemző

Orbán Viktor immár 22. alkalommal tartott évértékelőt. A hazai politikai életben ő honosította meg a műfajt a polgári kormányzás második évében (1999-ben), és láthatóan ezen a pályán sem cserélte még hatosra a „nyolcas számú mezt”. Már egy ideje, különösen a 2002-es vereséget követő évértékelő óta szóhasználatukban harciasabbak, üzeneteikben megosztóbbak ezek a beszédek, s a 2010-es kormányváltást követő időszakban új ellenségképek is megjelentek. A mostani értékelő e tekintetben is illeszkedett a sorba, és folytatta a múltidéző, absztraktból a konkrétumokra forduló, a politikai napirend alakításának kormányzati szándékát erősítő, eredményeket, teendőket és kihívásokat taglaló gyakorlatot.

Tovább
Szólj hozzá!

Birodalmi nosztalgia az „európai birodalom” árnyékában – A britek távozásáról

2020. február 09. 02:29 - Kovács János politikai elemző

Az Európai Unió történetében először fordult elő, hogy egy szuverén állam hátat fordított a Közösségnek, noha az „egyre szorosabb unióra” már hosszú évekkel ezelőtt nemet mondtak a britek. Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének magyarázata rendkívül egysíkú a főáramú médiában, és legtöbbször ki is merül abban, hogy a populisták félrevezették a brit közvéleményt. A helyzet – mint a politikában általában – ezúttal is jóval összetettebb. Ezt a cikket azoknak ajánlom, akik nem elégednek meg a felszínes értékelésekkel, unalomig ismételt lózungokkal, és szeretnének „mélyebbre ásni”.

Tovább
Szólj hozzá!

Van élet a „zöld kommunizmuson” és a „fekete populizmuson” túl!

2020. február 06. 00:38 - Kovács János politikai elemző

A következő cikkemet a Kovács Tibor - Fodor Gábor szerzőpáros "Zöld kommunizmus vagy fekete diktatúra: mivé fajulhat a Greta-jelenség és az újnacionalizmus?" című, a Válasz Online felületén 2019. december 19-én megjelent cikkére reflektálva írtam. Ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a politikai eszmetörténet, ideológiák és a 21. századi utópiák-disztópiák kérdésköre iránt.

Tovább
Szólj hozzá!

5 alapvető tévedés az ellenzéki politizálás kapcsán

2020. január 01. 20:59 - Kovács János politikai elemző

2019 új helyzetet teremtett az ellenzék lehetőségeit tekintve, ami mind a szélesebb közvéleményt, az ellenzéki vagy kormánykritikus érzelmű választókat, mind magukat az ellenzéki pártokat gondolkodásra inspirálta a “hogyanok” tekintetében. Az ellenzéki pártok technikai koalíciójának, a szorosabb együttműködés lehetőségének számos olvasata, tanulsága megjelent – ezek között nem kevés, és nem kevésszer ismételt, fajsúlyos tévedéssel. Ideje eloszlatni ezeket!

Tovább
Szólj hozzá!

Orbán újabb tizenöt évre tervez, de 2019 új helyzetet teremtett – Belpolitikai évértékelő

2020. január 01. 19:54 - Kovács János politikai elemző

2019 új helyzetet teremtett mind a kormány-ellenzék viszonyban, mind az ellenzéken belüli erőviszonyokat tekintve. Jelentős politikai átrendeződésről azonban csak fenntartásokkal beszélhetünk. A Fidesz az önkormányzati szférában elszenvedett veszteségei mellett is domináns szereplő maradt, az ellenzék esetében egyelőre sok a bizonytalanság. Nem világos, hogy az önkormányzatokban való együttműködés hosszú távon mennyire lesz működőképes, ahogy az sem, hogy a taktikai összefogáson túl milyen formációban, programkínálattal, húzónevekkel igyekeznek politikai alternatívát és vezérszerepeket felépíteni 2022-re az egyes ellenzéki pártok. A megváltozott helyzethez ugyanakkor mindenkinek alkalmazkodnia kell.

Tovább
Szólj hozzá!

A politikai kínálat erősítése nem zárja ki az ellenzéki „közös minimumokat”

2019. október 30. 12:35 - Kovács János politikai elemző

Az önkormányzati választás eredményeinek fényében az ellenzék helyzetéről, útkereséséről, és a pártok előtt nyitva álló lehetőségekről, esetleges feladatokról beszélgettünk Kovács János politológussal. Nótin Tamás interjúja, Alfahír.

Tovább
Szólj hozzá!

Orbán keleti birodalomépítésbe kezdett, amihez felhasználná az európai integrációt

2019. október 30. 10:46 - Kovács János politikai elemző

Az orbáni külpolitika gyakran nehezen értelmezhető, mivel egyes lépései nincsenek összhangban Magyarországnak az euroatlanti szövetségi rendszeren belüli pozíciójával. A magyar kormány az elmúlt évek során több alkalommal is ellehetetlenítette a közös, európai álláspont kialakítását olyan kérdésekben, amelyek az unió jövőjét, a közös európai külpolitikai törekvéseket szorosan érintik. Eközben kifejezetten jó partneri viszonyt ápol olyan politikai rezsimekkel, amelyeket a Nyugat rendszeresen bírál a politikai szabadságjogok és alapvető emberi jogok semmibevétele miatt. Orbán Viktor azt is világossá tette, hogy az EU-n belül egy kelet-közép-európai hatalmi centrum kialakítására törekszik a hagyományos német-francia tengellyel szemben. De hogyan is függenek össze egymással ezek a tényezők?

Tovább
Szólj hozzá!

Az önkormányzati választás eredményei elérhető közelségbe hozták a rezsimváltást

2019. október 17. 13:57 - Kovács János politikai elemző

A tegnapi önkormányzati választás átrajzolta a politikai erőviszonyokat, stratégiai irányt mutatott az ellenzéknek a kormányváltás célja felé, megtörte a Fidesz 2006 óta tartó győzelemsorozatát az országos választásokon, és rámutatott az Orbán-rendszer gyenge pontjára. Az ellenzék terepet, felelősséget, eszközöket kapott az építkezésre és a kormányváltó alternatíva kimunkálására. 

Tovább
Szólj hozzá!