Az elemző szemével

Kovács János politológus közéleti blogja

A veszélyhelyzet meghosszabításáról szóló vita már megmerevedett frontvonalakat tükröz

2021. február 17. 18:21 - Kovács János politikai elemző

Miután a kormányoldalnak kétharmados parlamenti többsége van, így az a kérdés, hogy az ellenzéki képviselő-csoportok, illetve a független képviselők mit támogatnak, legfeljebb a politikai narratívák szintjén érdekes. Itt rendre előkerül, hogy mikor cselekszik helyesen (politikailag racionálisan) az ellenzék, és mikor "sétál bele a csapdába".

veszelyhelyzet-parlament.jpg

Igaz, a veszélyhelyzet meghosszabbításának vitája már korántsem bír akkora politikai téttel, mint a "felhatalmazási törvény" vitája tavaly tavasszal. Már csak amiatt sem, mert akkor még volt lehetőség a kormány-ellenzék viszony meghatározására a válságkezelés narratívájában, azóta az egyes szereplők saját (korábbi) pozíciójuk foglyaivá váltak. Emellett a járványhelyzet és válság társadalom-pszichológiája árnyaltabbá tette a védekezés különböző eszközeihez való viszonyulást, a biztonság különböző értelmezéseit.

Nincs könnyű helyzetben a kormányoldal, mert a válságkezelés szinte teljes felelőssége az övé, és nincs könnyű helyzetben az ellenzék, mert egyszerre kell kiszolgálnia a kormányellenes szavazói tömb elvárásait ("ellenállás") és egyúttal azt a benyomást erősítenie a választók összessége irányában, hogy partner a járványhelyzet kezelésében ("kooperáció"), vagyis nem igaz, hogy "a vírusnak drukkol".

A veszélyhelyzet-hosszabbításhoz való ellenzéki viszony magyarázatára többféle logikai megközelítés lehetséges, a hosszabbítással szembeni szavazásra legitim érvek hozhatóak fel. Mindez azonban a "politikacsinálás" szempontjából nem számít. Három fő kérdés van, ami eldönti, "kinek van igaza" az adott kérdésben:

1.) elégedettek-e a választók a kormányzati válságkezeléssel;
2.) elégedettebbek-e a választók a kormányzati válságkezeléssel, mint az ellenzék járványhelyzet alatti magatartásával;
3.) mennyire tartják következetesnek az ellenzéki pártok álláspontját a kérdésben (ehhez az is hozzájárul, hogy egybehangzó érveket sorolnak-e, vagy a "bűnlajstromot", ami fókusz nélkül lepereg).

Persze, a politika nem kizárólag (csak jórészt) hatalomtechnika, így más, ideológiai, morális, technokrata, stb. szempontok is felhozhatók egy-egy döntés esetében. Attól viszont nehéz elvonatkoztatni, hogy az időbeli közelség okán gyakorlatilag minden nyilvános állásfoglalás, artikulált vélemény, felvett magatartásforma már 2022 tavaszára tekintettel értelmezendő, és a választási kampány során a fő valóságmagyarázatok ezekhez a mozzanatokhoz fognak visszanyúlni, ítéletalkotásra késztetve a választókat.

2021. február 16.

Címlapfotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azelemzoszemevel.blog.hu/api/trackback/id/tr1716430718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása