azelemzőszemével

Kovács János politológus közéleti blogja

A politikai kínálat erősítése nem zárja ki az ellenzéki „közös minimumokat”

2019. október 30. 12:35 - Kovács János politikai elemző

Az önkormányzati választás eredményeinek fényében az ellenzék helyzetéről, útkereséséről, és a pártok előtt nyitva álló lehetőségekről, esetleges feladatokról beszélgettünk Kovács János politológussal. Nótin Tamás interjúja, Alfahír.

Tovább
Szólj hozzá!

Orbán keleti birodalomépítésbe kezdett, amihez felhasználná az európai integrációt

2019. október 30. 10:46 - Kovács János politikai elemző

Az orbáni külpolitika gyakran nehezen értelmezhető, mivel egyes lépései nincsenek összhangban Magyarországnak az euroatlanti szövetségi rendszeren belüli pozíciójával. A magyar kormány az elmúlt évek során több alkalommal is ellehetetlenítette a közös, európai álláspont kialakítását olyan kérdésekben, amelyek az unió jövőjét, a közös európai külpolitikai törekvéseket szorosan érintik. Eközben kifejezetten jó partneri viszonyt ápol olyan politikai rezsimekkel, amelyeket a Nyugat rendszeresen bírál a politikai szabadságjogok és alapvető emberi jogok semmibevétele miatt. Orbán Viktor azt is világossá tette, hogy az EU-n belül egy kelet-közép-európai hatalmi centrum kialakítására törekszik a hagyományos német-francia tengellyel szemben. De hogyan is függenek össze egymással ezek a tényezők?

Tovább
Szólj hozzá!

Az önkormányzati választás eredményei elérhető közelségbe hozták a rezsimváltást

2019. október 17. 13:57 - Kovács János politikai elemző

A tegnapi önkormányzati választás átrajzolta a politikai erőviszonyokat, stratégiai irányt mutatott az ellenzéknek a kormányváltás célja felé, megtörte a Fidesz 2006 óta tartó győzelemsorozatát az országos választásokon, és rámutatott az Orbán-rendszer gyenge pontjára. Az ellenzék terepet, felelősséget, eszközöket kapott az építkezésre és a kormányváltó alternatíva kimunkálására. 

Tovább
Szólj hozzá!

Orbán Rómában és Párizsban

2019. október 12. 21:15 - Kovács János politikai elemző

Adalékok az orbáni külpolitikához

Orbán Viktor október 10-i római látogatása a Kereszténydemokrata Internacionálé rendezvényére, illetve a másnapi, párizsi munkaebédje Emmanuel Macron francia elnökkel olyan tanulságokkal szolgált, amelyek kiegészítik az orbáni külpolitikai célokról és Európa-vízióról szóló, korábbi cikkemet. Az ezekről az eseményekről bejegyzéseimet - változtatás nélkül - ebben a cikkben közlöm.

Tovább
Szólj hozzá!

Orbán Viktor az európai politikában is „igazán nagy dolgokra” készül

2019. október 03. 15:17 - Kovács János politikai elemző

A Fidesz elnöki pozíciójában megerősített Orbán Viktor a pártkongresszusi beszédében egyértelművé tette, hogy nagy tervei vannak a nemzetközi politikában. Az EU belső hatalmi viszonyainak átrendezése, a regionális szövetségi politika és erőközpont-építés, egy exportálható magyar politikai modell felépítése tartoznak ide az elmúlt ciklusok külpolitikai erőfeszítéseinek tükrében. A miniszterelnök már évek óta várja „a lázadás évét” (először 2017-re jósolta), ami majd megroppantja a fennálló európai rendet, az utóbbi évtizedek politikai, gazdasági, társadalmi építményét. Ebben a berendezkedés-ellenes légkörben, ahol az Európai Unió már nemcsak több integrációs sebességgel, de több társadalmi-kulturális modell mentén is működhet, a magyar kormányfő – és az ő felfogása szerint a kelet-közép-európai térség – elérheti politikai befolyásának csúcsát.

Tovább
Szólj hozzá!

Politológus: Vona felvetése a helyi politika „politikamentesítésére” meddő kísérletezés

2019. szeptember 18. 18:11 - Kovács János politikai elemző

A pártpolitikából kivonult Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, aki tavaly augusztus óta vloggerként tevékenykedik, az általa alapított Második Reformkor Alapítvány sajtótájékoztatóján jelentette be: különböző társadalmi kérdésekben fog kampányokat indítani, majd ezekhez benyújtásra kész törvényjavaslatokat dolgoz ki. Hosszú távú célja az, hogy megteremtse a pártpolitikát és a kormányzatot ellenőrző polgári, civil társadalmat. Vona Gábor elsőként a pártmentes önkormányzatiság kérdésében indít társadalmi vitát. Elemzőt kérdeztünk a Jobbik volt elnökének kezdeményezéséről.

Tovább
Szólj hozzá!

A jobboldali ellenzékiség utolsó esélye

2019. szeptember 11. 19:09 - Kovács János politikai elemző

A Fidesz mostanra kisajátította a „jobboldali” jelzőt, holott alapvetően a hatalomtechnikai és zsákmányszerző megfontolásokat szem előtt tartó politikát folytat. Gazdasági értelemben piackorlátozó, oligopolista, az állami működést tekintve bürokratikus, túlcentralizált, a társadalmi élet vonatkozásában pedig az autonómiákat csorbító modellt épített ki. E tekintélyelvű, korrupt rendszer ellenében nemcsak létjogosultsága van egy polgári, konzervatív jobboldalnak, de egyenesen szükség is van rá, hogy tükröt tartson az orbáni kormányzással szemben. „Nemzeti minimum” híján, egy megosztott társadalomban csak a politikai jobb- vagy baloldalon épülhet fel rivális erőközpont, míg a politikai centrum állandó centrifugális hatás alatt áll.

Tovább
Szólj hozzá!

Politikai vízió nélkül múltat álmodva zuhanunk át a 21. századba

2019. augusztus 27. 09:56 - Kovács János politikai elemző

A 20. század első évtizedei egy torlódó társadalmat, belső viszonyai alapján félig a múlt században ragadt országot köszöntöttek a Kárpát-medencében. A kiegyezéstől az első világháborúig terjedő időszak, az ún. boldog békeidők óriási fejlődést hozott, az ország több újításban is a nemzetközi mezőny élén járt. A nagy háborút megelőző évtizedekben mégis „kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk” (akik valószínűleg nem érezték ezt az időszakot aranykornak). Az egymást váltó magyar politikai elitek nem értették meg a jövő, az új század vezérlő dinamikáját, és kényszerből vagy szűklátásból sorra súlyos következményekkel járó – ma már történelmi – döntéseket hoztak. A múlt század összes terhes hagyatékát azóta is magán viseli ez a társadalom, átörökítve nemzedékről nemzedékre. A 21. század első évtizedeiben a magyar társadalom ismét egy korszakhatárhoz ért: mire beléphetett volna a ’89-90-es rendszerváltáskor és a 2004-es EU-csatlakozáskor áhított Kánaánba, addigra véget ért a Nyugat aranykora. Magyarország még nem lépett át teljesen a 21. századba.

Tovább
Szólj hozzá!

Orbán Viktor a harmincra újabb tizenötöt húzna

2019. augusztus 06. 21:48 - Kovács János politikai elemző

A miniszterelnök 2019-es tusványosi beszédének elemzése

Orbán Viktor éves tusványosi beszédeit aszerint tartjuk számon, hogy azokból egyszerre nyerünk bepillantást a kormányfő hosszabb távú cselekvési terveibe, kapunk kontextust a politikai történések értelmezéséhez, valamint igazolást, ideológiai alátámasztást a miértekhez és a hogyanokhoz. Idén sem volt ez másként, bár a „jubileumi” 30-as szám ihletettsége alatt a retrospektív múltidézés különös hangsúlyt kapott a jelen- és jövőmagyarázásban, küldetésadásban. Azt is megtudhattuk, mire vállalkozunk a következő 15 évben.

Tovább
Szólj hozzá!

Azok a pártok voltak sikeresebbek, amelyek felvállalták a saját identitásukat

2019. június 23. 09:29 - Kovács János politikai elemző

Interjú az EP-választás után

A magyar médiatérben, ahol az ellenzéki szereplők egy vagy két üzenetet tudnak maximum továbbvinni, fontosak az olyan karakteres, általában megosztó témák, amelyek erős értékdimenziót türközhetnek – fogalmazott Kovács János politológus, az Iránytű Intézet volt vezető elemzője, aki az Alfahírnek értékelte az ellenzéki pártok európai parlamenti választási eredményét és jelenlegi helyzetét.

Tovább
Szólj hozzá!