azelemzőszemével

Kovács János politológus közéleti blogja

Kisvárosi karaktergyilkosságok

2018. június 08. 00:03 - Kovács János politikai elemző

Az elmaradt Lázár–Márki-Zay találkozó margójára

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki polgármestere és Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, korábbi kancelláriaminiszter csütörtökre tervezett találkozója meghiúsult. A sajtóban megjelenő narratíva szerint a "békülés" jegyében ült volna le a két politikus, hogy átbeszéljék, miként tudnak együttműködni Hódmezővásárhely felvirágoztatása érdekében. A megbeszélés végül elmaradt, a két fél nem találkozott, pedig egymástól körülbelül 120 méterre tartózkodtak. A napvilágot látott magyarázatok szervezési, protokolláris, illetve presztízs-szempontokról szólnak, de mi állhat valójában a háttérben?

marki_lazar.jpg

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A felszínes magyarázatokkal megelégedő médiafogyasztó a füstbe ment találkozóról értesülve minden bizonnyal leszűri a következő tanulságok valamelyikét: 1.) Márki-Zaynak van igaza; 2.) Lázár Jánosnak van igaza; 3.) túlságosan csökönyös volt mindkét politikus ahhoz, hogy engedjen a másiknak (esetleg még hozzá is fűzi, hogy ezért is volna szerencsésebb, ha több hölgy választaná a politikai pályát, mert úgy, a - megelőlegezett - nagyobb kompromisszumkészséggel elejét lehetne venni az efféle terméketlen kakaskodásoknak). A politika logikája azonban nem így működik, így szükségszerűen mindhárom tanulság legfeljebb csak részigazságokat rejt. Akkor milyen ok-okozati összefüggéseket fedezhetünk fel az esemény mozgatórugójaként? Ahhoz, hogy válaszoljunk, külön-külön meg kell vizsgálnunk az érintett felek motivációját, rövid távú célját a találkozóval, illetve azt, hogy az miként illeszthető bele a stratégiájukba.

Lázár János végigjárta azt az utat, ami egy Orbán Viktor vezette Fideszben az egyik legnagyobb magaslathoz vezetett: 2002 óta a Fidesz parlamenti képviselője, 10 éven keresztül (2002-2012) Hódmezővásárhely polgármestere, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője (2010-2012), a Miniszterelnökséget vezető államtitkár (2012-2014), majd miniszter (2014-2018). Sokan Orbán Viktor egyik lehetséges utódjaként tartják számon, aki jól érezhetően "építi magát", ügyesen ellensúlyozva a lojalitás ismételt bizonygatása, és a jól célzott, áthallásos kritikákat megejtő, belső alternatíva-építés között. A Miniszterelnökséget vaskézzel vezető, az ott dogozó munkatársakat túlhajszoló, nagy munkabírásáról híres Lázár ebből a pozícióból hull alá, egyenesen a parlamenti patkó egyik hátsó sorába (Rapcsák András néhai országgyűlési képviselő, hódmezővásárhelyi polgármester helyére), egy "mezei" országgyűlési képviselő mandátumát birtokolva. Bár az országgyűlési képviselői és a polgármesteri mandátum összeférhetetlensége (2014 őszétől) okán településvezetők nem ülnek a parlamentben, ám így is fájó, ha egy képviselő, államtitkár, miniszter, stb. elveszíti a "hátországát". Lázárral éppen ez történt, amikor másfél hónappal az országgyűlési választások előtt, 2018. február 25-én az ellenzéki pártok és kormánykritikus civilek által támogatott, sokak által esélytelennek hitt Márki-Zay Péter meglepetésszerű győzelmet aratott az akkori kancelláriaminiszter által is támogatott, kormánypárti Hegedűs Zoltán felett.

Lázárnak persze nem ez a fiaskó volt a legnagyobb "bűne" (sőt, mint utóbb kiderült, ez a vereség inkább aktivizálta a Fidesz szavazóit országszerte), amiért kiesett a miniszterelnök kegyeiből (a "bűnlajstroma" igencsak hosszúra nyúlt az évek alatt, ráadásul a Rogán-Habony-, Schmidt-körnek is a "bögyében volt" már egy ideje a karakán miniszter). Lázár a kiegyezés hajnalán Kossuth által Deáknak írt Cassandra-levél soraival és ulti kártyapartiról (Orbán szerint leendő utódjának tudnia kell ultizni) készített Facebook-videóval üzen Orbánnak (pontosabban az őt - átmenetileg - kiszorító vetélytársaknak és a nyilvánosságnak), miközben figyelmét, vigyázó tekintetét a választókerületi ügyek felé fordítva folytatja a brand-építést, készülve az Orbán utáni időkre, de legalább egy jelentősebb kormányzati korrekcióra, amit a külső körülmények fognak előbb-utóbb kikényszeríteni. A hosszú távú terveket szövögető, egyben a későbbi visszatérését előkészítő Lázár a jelenlegi kormányzati erőpolitizálással szemben egy nyitottabb, kompromisszumkészebb arcát mutatja, aki pártállástól függetlenül szóba áll a választókerületéhez tartozó települések polgármestereivel, egyúttal nagyvonalúan igyekszik elásni a csatabárdot. A hódmezővásárhelyi közgyűlésen megjelenő, együttműködést kereső Lázár imázsa a választókkal szembeni alázattal, a településért való felelősségérzettel, a politikai ellenfelek irányába tanúsított konszenzualitással már-már friss levegőként hat a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

Csakhogy van egy hiba. Lázárnak nem érdeke egyenrangú szereplőként, partnerként tekinteni az ő bástyáját, egykori székét elfoglaló Márki-Zayra, mivel a polgármester az útjában áll, a Fideszes közgyűlési többség pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövő ősszel esedékes önkormányzati választásig a helyi választópolgárokat jobb belátásra térítse - akár a város működőképességének kockáztatásával is. Nem idegen ez a taktika a Fidesztől. Esztergomban is valami hasonlót láthattunk Tétényi Éva polgármestersége idején. A nyílt konfrontáció, fenyegetés, karaktergyilkossági kísérlet viszont nem hatott a februári időközi választás kampánya során, mivel túl sok protesztszavazót mozgósított. Szofisztikáltabb eszközökre van szükség. Olyanokra, amelyek egyszerre bizonyítják Lázár politikai (taktikai) érzékét, morális igazságát, képviselői érdekérvényesítő-képességét, ellenfelei irányában pedig demonstrálják, hogy saját erejéből lépked feljebb a képzeletbeli lajtorján a szék felé, ahonnan lepottyant, esetleg annál is magasabbra. Az első fok átlépése a magabiztos választókerületi győzelem volt április 8-án, a második fok pedig Márki-Zay legyőzésén keresztül vezet. Ehhez a hivatalban lévő polgármestert inkompetensnek, modortalannak, együttműködésre képtelennek, arrogánsnak és felelőtlennek kell láttatnia. Olyasvalakinek, aki nem hajlandó száz métert gyalogolni a hódmezővásárhelyiekért, azért, hogy beszélgethessen a térség parlamenti képviselőjével - még ha a találkozó előtt nem sokkal módosulnak is a találkozóval kapcsolatos részletek (a helyszín). Ezek után a polgármester már nem csak bocsánatkéréssel tartozik, de - ha valóban a szívén viseli településének jövőjét - "házhoz mehet" Lázár János képviselői fogadóórájára (amit nagy valószínűséggel nem fog megtenni). Ultidoktor, ultiprofesszor és ultipápa tanítványa keveri tovább a kártyákat, a tét ugyanis ott lebeg a szemei előtt, és ebben a játékban nála vannak a nyerő lapok.

Márki-Zay Péter szinte a semmiből robbant be a köztudatba a februári győzelemmel. Csakhamar ellenzéki prófétává, idollá vált (nem feltétlenül politikusi kvalitásai okán, hanem egyszerűen azért, mert győzni tudott), aki útmutatást ("Rendszerváltás 2018") adott, hogyan, melyik körzetekben lehet legyőzni a kormánypártok jelöltjeit (ki ott az esélyesebb ellenzéki jelölt), majd az áprilisi választási kudarc után az elbukott ellenzéki pártok kérlelhetetlen ostorozójává vált, aki már-már népvezérként tűnt fel egy-egy kormányellenes tömegdemonstráción. Márki-Zay szálka a Fidesz szemében, és egyes tézisei, megállapításai az ellenzéki pártok szemét is szúrja. Tudja, hogy az újabb kétharmados Fidesz-kormányzás alatt a kormánypártok által annyira óhajtott bukása éppolyan szimbolikus erejű volna, mint amilyen lelkesítő hatású a győzelme volt az ellenzék számára anno. A megyei jogú "kisváros" hangját szerte az országban, így a nagy Budapesten is meghallják. Ráadásul nemcsak a fejlesztési forrásokat politikai feltételekhez kötő központi hatalom, és annak helyi, közgyűlési "békétlenei" fenyegetik önkormányzati munkájának sikerességét, hanem a csúcsra visszamászni szándékozó, félig-meddig önkéntes száműzetését töltő Lázár János is, aki nála jóval nagyobb befolyással, politikai rutinnal, emberismerettel rendelkezik. Márki-Zay tudja, hogy a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás jelentősége messze túlnyúlt a város közigazgatási határain, és - részben ennek is köszönhetően - az ő személye is kiemelkedett a helyi önkormányzati szférából. Érzi, hogy többfrontos háborút kell vívnia (megtartania, megerősítenie pozícióját, hatékonyan vezetnie, fejlesztenie a települését, ezzel együtt pedig meggyengíteni a NER eresztékeit, kezdve az önkormányzati szférával), és ez a harc nem utolsósorban az ő bőrére is megy. Ebben a helyzetben meg kell őriznie méltóságát, büszkeségét, intaktságát. Jó helyzetfelismerő képességgel kell rendelkeznie, pragmatikus kérdésekben kellő rugalmassággal, ám a hatalom képviselőivel szemben, polgármesteri minőségében a partnerség lehetőségét nyitva hagyva, elvszerűen következetes és hűvösen udvarias állást kell felvennie. A hangsúly a partnerségen van, vagyis egyenlő tárgyalási pozíciót igényel az alávetettség, behódolás helyett. (Ez a mai viszonyok között sokszor még egy kormánypárti településvezetőnek sem könnyen járható út, hát még egy ellenzékinek.) Ebből következik, hogy nem megy raportra, és nem szalad át a szomszédságban lévő épületbe, ha 21 perccel a találkozó időpontja előtt a másik fél módosít a helyszínen. Az együttműködés lehetőségét viszont nyitva kell hagynia, és az erre való hajlandóságot ki is kell hangsúlyoznia: "Magunk részéről továbbra is fontosnak tartjuk Lázár János képviselő úr béke-ajánlatát, mert az eddigi hónapok érdemi munkavégzését nagymértékben hátráltatta az ellenséges sajtó és közgyűlés." (A polgármesteri kabinet sajtószolgálata által kiadott közlemény)

Tulajdonképpen a felvett szerepekből következik az egyes szereplők magatartása. Egyszerre foglyai és alakítói a saját politikai karakterüknek, pozíciójuknak. A politikai küzdelmekben nehezen alábecsülhető a szimbolikus dimenzió. Két - politikailag ellenérdekelt - szereplő viszonyában, kiemelt sajtóérdeklődés mellett nehezen alábecsülhető a protokoll többletüzenete.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azelemzoszemevel.blog.hu/api/trackback/id/tr3814031154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.